Logo easy comfort warmte wit

Veelgestelde vragen

De werking van een infraroodpanelen kun je vergelijken met de werking van de zon. Zodra de zon schijnt, wordt alles door de infrarood straling direct lekker warm: de vloer, de objecten om je heen en jijzelf. De warmte van de zon is comfortabel. Lekkerder dan de warme droge lucht van radiatoren of een airco.

Algemeen

Het goede nieuws is dat we met ons uitgebreide assortiment producten (voor hoge -en lage ruimtes) in staat zijn om vrijwel elke realistische situatie aan te pakken en de ruimte efficiënt te verwarmen. We hebben al tal van succesvolle referenties voor verschillende soorten toepassingen en staan klaar om je te helpen bepalen of infraroodverwarming een geschikte optie is voor jouw specifieke project. 

Spotverwarming, bijverwarming en totaalverwarming met infrarood zijn verschillende benaderingen van infraroodverwarming, en ze verschillen voornamelijk in hoe ze warmte leveren en in welke mate ze een ruimte verwarmen. Hier is een uitleg van elk van deze benaderingen:

Totaalverwarming met infrarood: Totaalverwarming met infraroodpanelen is ontworpen om de belangrijkste verwarmingsbron te zijn in een ruimte. In dit geval zijn de infraroodpanelen strategisch geplaatst om de hele ruimte gelijkmatig te verwarmen. Dit type verwarming kan worden gebruikt als de primaire warmtebron in allerlei verschillende situaties (woning, kantoor, kantine, hal etc.) . Het biedt efficiënte en comfortabele verwarming zonder de noodzaak van traditionele radiatoren of vloerverwarming.

Bijverwarming met infrarood: Bijverwarming met infraroodpanelen wordt gebruikt om extra warmte toe te voegen aan een bestaand verwarmingssysteem in een ruimte. Het wordt meestal gebruikt om koude plekken te elimineren of om comfort te verbeteren zonder de bestaande verwarmingseenheid te vervangen. Deze panelen kunnen worden geplaatst in gebieden waar extra warmte nodig is, maar ze zijn niet bedoeld om de enige warmtebron in de ruimte te zijn. Ze werken goed als aanvulling op een centraal verwarmingssysteem. 

Spotverwarming met infrarood: Spotverwarming met infraroodpanelen is gericht op het verwarmen van een specifieke zone of gebied binnen een ruimte. Deze panelen zijn ontworpen om infraroodstraling direct uit te zenden naar een specifieke locatie, vergelijkbaar met hoe de zon specifieke gebieden opwarmt wanneer je er rechtstreeks in zit. Dit type verwarming is ideaal voor situaties waarbij je bepaalde gebieden wilt verwarmen zonder de hele ruimte op te warmen, zoals een werkplek of een zithoek. Het biedt gerichte warmte op de plaats waar het nodig is. 

Ja, de infraroodpanelen kunnen worden opgehangen in een systeemplafond. Dit biedt een discrete en esthetisch aantrekkelijke manier om de panelen te installeren, waarbij ze naadloos worden geïntegreerd in de plafondstructuur. Dit is vooral handig als je de infraroodverwarming wilt gebruiken zonder dat de panelen opvallend aanwezig zijn in de ruimte. Het resultaat is een efficiënte en onopvallende verwarmingsoplossing die de ruimte gelijkmatig kan verwarmen. De meest geschikte infraroodpanelen hiervoor zijn de Comfortscreen 60×60 & 120×60. 

Nee, ons infraroodverwarmingssysteem functioneert zelfstandig, zonder dat zonnepanelen vereist zijn, en kan nog steeds leiden tot besparingen op je maandelijkse kosten. Met de installatie van ons infraroodverwarmingssysteem zal je gasverbruik afnemen, maar je elektriciteitsverbruik zal stijgen. Natuurlijk zal je besparingen toenemen naarmate je meer kilowattuur (kwh) aan elektriciteit zelf opwekt.

Infraroodverwarming verwarmt objecten en mensen direct door middel van infrarode straling, zonder de lucht te verwarmen. Convectieverwarming daarentegen verwarmt de lucht in een ruimte, waardoor warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Dit creëert luchtcirculatie en kan stof en allergenen verspreiden. Infraroodverwarming wordt vaak als comfortabeler ervaren omdat het directe warmte biedt en minder luchtcirculatie veroorzaakt.

De effectiviteit van infraroodverwarming kan worden beïnvloed door de isolatie en de materialen in een ruimte. In slecht geïsoleerde ruimtes kan het nodig zijn om meer energie te verbruiken om de gewenste temperatuur te bereiken.

Het is echter belangrijk op te merken dat met onze kennis en kwaliteit van infraroodpanelen, we in staat zijn om voor vrijwel elke ruimte een passende verwarmingsoplossing te vinden. Dit houdt in dat we rekening houden met de specifieke kenmerken en behoeften van de ruimte, en ervoor zorgen dat zowel het comfort van de bewoners als de kosten worden geoptimaliseerd. Onze infraroodpanelen kunnen zo worden aangepast dat ze efficiënt werken in verschillende omgevingen en situaties, waardoor ze een veelzijdige en effectieve verwarmingskeuze zijn.

Onze infraroodverwarmingssystemen bieden aanzienlijke kostenbesparingen in vergelijking met het vervangen van een Cv-systeem op basis van aardgas. In tegenstelling tot de hoge initiële kosten en montagekosten van warmtepompen, zijn de installatiekosten voor onze infraroodverwarmingssystemen minimaal.

Een airconditioner is ontworpen om de temperatuur in een ruimte te regelen. Als je een lagere temperatuur wilt bereiken, is het aangenaam om koude lucht te laten circuleren. Als je echter een comfortabele warmte wilt behouden, is het juist wenselijk om luchtbeweging tot een minimum te beperken. Op deze manier ontstaat er een gelijkmatige temperatuur in de ruimte zonder aanzienlijke variaties in luchttemperatuur. In een traditioneel airconditioningsysteem kunnen er aanzienlijke temperatuurverschillen en luchtbewegingen optreden, wat kan leiden tot een oncomfortabel binnenklimaat.

Een elektrische radiator is kostenefficiënt in termen van initiële aanschafkosten. Echter, deze heeft een aanzienlijke piekbelasting en resulteert ook in een hoog jaarlijks elektriciteitsverbruik in vergelijking met ons infrarood verwarmingssysteem. Bovendien zorgt ons infrarood verwarmingssysteem voor een comfortabele en uniforme temperatuur in de ruimte. 

Het is absoluut haalbaar om onze infrarood warmtepanelen te integreren met vloerverwarming, en dit kan zelfs het gevoel van comfort aanzienlijk verbeteren. Dit geldt vooral wanneer de vloerverwarming is gekoppeld aan een warmtepompsysteem met lage temperaturen. In deze configuratie worden alle objecten met massa in de ruimte efficiënt verwarmd door de uitgestraalde infraroodwarmte, wat resulteert in een merkbare temperatuur toename.

Een warmtepomp is ook een uitstekende oplossing wanneer er al een lage temperatuur verwarmingssysteem, zoals vloerverwarming, in de woning aanwezig is. Het is echter belangrijk op te merken dat de woning moet voldoen aan strikte isolatienormen om een warmtepomp te kunnen installeren. Helaas voldoen veel woningen in Nederland niet aan deze normen.

Infrarood verwarming biedt daarentegen een makkelijkere oplossing voor bestaande situaties, omdat deze verwarmingsmethode niet afhankelijk is van het bestaande afgiftesysteem. De warmtepanelen functioneren als een onafhankelijk systeem en vereisen bovendien geen jaarlijks onderhoud.

Infraroodverwarming heeft doorgaans lagere verbruikskosten dan gasverwarming. Dit komt omdat infraroodverwarming efficiënter is in het omzetten van elektriciteit in warmte. Het verwarmt direct objecten en mensen, wat energieverspilling door het verwarmen van lucht minimaliseert, in tegenstelling tot gasverwarmingssystemen.

Bovendien maakt infraroodverwarming zoneverwarming gemakkelijker. Je kunt specifieke kamers verwarmen, terwijl gasverwarming meestal het hele huis verwarmt, zelfs als sommige ruimtes niet worden gebruikt. Dit resulteert in besparingen omdat alleen de benodigde ruimtes worden verwarmd.

Infraroodverwarming heeft ook minder last van warmteverlies door convectie, waarbij opgewarmde lucht stijgt en koude lucht daalt. Gasverwarmingssystemen zijn hier gevoeliger voor.

Bovendien zijn er geen transportkosten voor het leveren van gas, wat soms gepaard gaat met extra kosten. Onderhoudskosten zijn meestal lager bij infraroodverwarmingssystemen, omdat ze minder regelmatig onderhoud en controles vereisen dan gasverwarming.

Besturing

Ja, het is mogelijk om je infraroodpanelen te bedienen met een smartphone of tablet, en dit kan eenvoudig worden gerealiseerd met behulp van ons smarthome systeem. Hier is hoe het werkt:

Met ons smarthome systeem kun je al je infraroodpanelen centraal beheren en bedienen via een speciale mobiele app op je smartphone of tablet. Dit biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van gemak, efficiëntie en controle over je verwarmingssysteem. Voor meer informatie over ons smarthome systeem en de verbonden producten: klik hier 

Ja, deze bedieningsmethode is mogelijk zonder de noodzaak van een thermostaat of een smarthome systeem. Hiermee kan het paneel direct worden ingeschakeld met behulp van de schakelaar of de afstandsbediening van het klik-aan-klik-uit systeem. Kijk hier voor meer informatie over de bedieningsopties met standaard thermostaten en het smarthome systeem.

Wij raden af om uw infraroodpanelen op deze manier te bedienen om verschillende redenen:

Constante warmtebehoefte: Infraroodverwarming functioneert optimaal wanneer het voortdurend warmte uitstraalt naar objecten en mensen in een ruimte. Wanneer u het paneel aan een lichtschakelaar koppelt, zal de verwarming alleen worden ingeschakeld wanneer de schakelaar is ingeschakeld. Dit betekent dat de verwarming niet continu actief is, wat kan leiden tot ongemak en verspilling van energie, aangezien het langer duurt voordat de ruimte de gewenste temperatuur bereikt.

Thermostatische regeling: In plaats van het paneel handmatig in- en uit te schakelen met een lichtschakelaar, is het beter om een thermostaat te gebruiken. Een thermostaat kan de temperatuur in de ruimte nauwkeurig regelen en schakelt het infraroodpaneel in wanneer de temperatuur onder de ingestelde waarde daalt en uitschakelt wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Dit zorgt voor een constante mate van comfort en efficiëntie, wat resulteert in energiebesparing.

Garantie

De garantie op onze infraroodpanelen bedraagt 5 jaar, terwijl de garantie op de besturing 2 jaar bedraagt. 

Infraroodpanelen hebben over het algemeen geen onderhoud nodig. Dit komt omdat ze een relatief eenvoudig ontwerp hebben zonder bewegende delen, zoals ventilatoren of pompen, die regelmatig onderhoud zouden vereisen. Hierdoor zijn er geen filtervervangingen, smering of ingewikkelde inspecties nodig zoals bij sommige andere verwarmingssystemen. Het gebrek aan onderhoud betekent dat infraroodpanelen gedurende hun levensduur zeer kostenefficiënt en gebruiksvriendelijk zijn.

Installatie en levering

Je kunt onze infraroodpanelen en besturingssystemen direct bij ons op locatie (Maasdam, Lageweg 9) afhalen voor de snelste beschikbaarheid. Als je liever hebt dat ze worden geleverd, houd dan rekening met een leveringstijd van 5 tot 10 werkdagen, afhankelijk van je locatie. 

De installatietijd voor infraroodverwarming kan variëren en is vaak afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de installatietijd situatieafhankelijk is.

Voor kleinere projecten, zoals woningen, kan de installatie meestal in één dag worden voltooid. Dit komt doordat er minder panelen geïnstalleerd moeten worden en de installatie over het algemeen eenvoudiger is. Bij grotere projecten, zoals hallen, kerken en commerciële gebouwen, kan de installatietijd aanzienlijk langer zijn en kan het meerdere dagen in beslag nemen. Dit komt doordat er meer panelen moeten worden geïnstalleerd, er mogelijk complexere bedrading en besturingssystemen nodig zijn, en omdat de ruimte groter en ingewikkelder kan zijn.

Voor de meest effectieve warmtespreiding wordt over het algemeen aanbevolen om infraroodpanelen aan het plafond te monteren. Dit komt doordat warmte vanaf het plafond naar beneden straalt en gelijkmatig de hele ruimte verwarmt. Deze installatiemethode zorgt voor een optimale verspreiding van infraroodwarmte in de kamer. 

Echter, er zijn uitzonderingen zoals ons Saniscreen badkamerpaneel, dat speciaal is ontworpen om aan de wand te worden gemonteerd. Dit heeft te maken met de unieke behoeften van een badkameromgeving.

Het aanpassen van je elektrische installatie bij de overstap naar infraroodverwarming is over het algemeen niet noodzakelijk, en we streven ernaar om de overstap zo eenvoudig mogelijk te maken. Dit wordt mogelijk gemaakt door het lage wattage van onze infraroodpanelen, waardoor ze efficiënt werken binnen de bestaande elektrische infrastructuur van de meeste woningen. Dit betekent dat we jouw woning in veel gevallen binnen slechts één dag kunnen transformeren naar infraroodverwarming, zonder dat verdere aanpassingen aan je elektrische installatie nodig zijn.

Echter, in situaties waar sprake is van beperkte elektrische installatiecapaciteit en/of als er veel panelen worden geïnstalleerd, kan het nodig zijn om aanpassingen te overwegen. Dit kan onder meer het upgraden van de groepenkast en het uitbreiden van de elektrische bedrading omvatten. Het is belangrijk op te merken dat dergelijke werkzaamheden en kosten in geen verhouding staan tot wat je kunt verwachten bij de installatie van bijvoorbeeld een warmtepomp of aansluiting op warmtenetten (stadsverwarming).

Voor technische vragen raden wij je aan om een e-mail te sturen naar info@easycomfortwarmte.nl. Wij zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden en de benodigde ondersteuning bieden. Als je liever direct contact hebt, kun je ons ook telefonisch bereiken (078-8503031). 

Hoewel het met handigheid en een basiskennis van elektrische spanning en stroomsterkte mogelijk is om een infraroodpaneel op te hangen en de besturing in te regelen, adviseren wij over het algemeen om de installatie te laten uitvoeren door onze professionele installateurs. De beugel van het infraroodpaneel maakt de montage relatief eenvoudig. Voor meer ingewikkelde projecten is professionele installatie aan te bevelen voor een optimale werking en veiligheid.

Subsidie

Ja, het is van belang op te merken dat subsidies voor infraroodverwarmingssystemen doorgaans specifiek zijn en afhankelijk van bepaalde branches en situaties. Deze subsidieprogramma’s hebben vaak tot doel de bevordering van energie-efficiëntie en duurzaamheid binnen specifieke sectoren of voor specifieke toepassingen te stimuleren. Hieronder volgt een nadere toelichting op enkele van deze subsidieopties.

De EIA is bedoeld voor bedrijven die investeren in energiebesparende technologieën en duurzame energieoplossingen binnen hun bedrijfsactiviteiten toepassen. Het is mogelijk om 45,5% van de aankoopprijs als aftrekpost op te nemen bij de berekening van de fiscale winst, naast de reguliere afschrijving. Hierdoor resulteert een vermindering van de te betalen inkomstenbelasting (IB) of vennootschapsbelasting (VPB). U komt in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) als uw investering in een bedrijfsmiddel aan de volgende vier voorwaarden voldoet:

    • Het bedrag aan energie-investeringen bedraagt minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel.
    • Het betreffende bedrijfsmiddel is nieuw en niet eerder in gebruik genomen.
  • Het bedrijfsmiddel is opgenomen in de officiële energielijst. Wij willen benadrukken dat onze Heatscreen vermeld staat op deze energielijst.


U kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen. U kunt de EIA wel combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. 

U kunt gebruik maken van de regeling aan de hand van de volgende stappen: 

  1. Binnen 3 maanden na de investering doet u een melding bij RVO.nl. 
  2. Vervolgens ontvangt u een ontvangstbevestiging die u moet bewaren bij uw boekhouding.
  3. Geef de energie-investeringsaftrek aan in uw aangifte. Daarna beslist uiteindelijk de Belastingdienst over uw aangifte. Eventueel wordt die beslissing ondersteund door een advies van RVO.nl.

Deze subsidie is bedoeld voor amateursportorganisaties die aan de volgende criteria voldoen: ze stellen accommodaties beschikbaar voor lokaal gebruik binnen de amateursport, zijn privaatrechtelijke rechtspersonen zonder winstoogmerk en hebben de juiste SBI-code (geregistreerd bij de Kamer van Koophandel) die aangeeft dat hun activiteiten betrekking hebben op amateursport.

Het is mogelijk om aanvragen voor deze subsidie in te dienen vanaf een bedrag van €2.500. Per kalenderjaar geldt een subsidieplafond van €2,5 miljoen per aanvrager. Houd er rekening mee dat de huidige BOSA-regeling op 1 januari 2024 afloopt. Het plan is om per 1 januari 2024 een nieuwe BOSA-regeling te implementeren. Als u wilt verifiëren of uw organisatie in aanmerking komt voor de BOSA-subsidieregeling, kunt u gedetailleerde informatie vinden op de website van Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I).

Bent u de eigenaar van maatschappelijk vastgoed of bent u betrokken bij initiatieven om maatschappelijk vastgoed te verduurzamen? Dit betreft onder andere scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen en historische monumenten. De subsidieregeling voor duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) biedt financiële ondersteuning aan eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed om de kosten voor verduurzaming te verminderen. De uiterste indiendatum voor deze subsidie is vastgesteld op dinsdag 31 december 2024 om 17:00 uur (CET). De subsidiebedragen variëren, maar kunnen, bij het voldoen aan de gestelde voorwaarden, oplopen van minimaal €5.000 tot maximaal €2,5 miljoen per aanvraag. Als u wilt controleren of u in aanmerking komt voor de DUMAVA-subsidieregeling, kunt u uitgebreide informatie raadplegen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bespaar met infrarood

Goedkoper dan gas

Ontvang subsidie

Onderhoudsvrij

Heb je een vraag? Onze specialisten helpen je graag

M: 06-12197986

T: 078-8503031

Enthousiast? Vraag vrijblijvend
een offerte aan...

...en start met besparen

Snel advies nodig?

Contactgegevens